
Într-un context socio-politic în care conflictul și degradarea condițiilor de viață în mai multe regiuni ale lumii sunt tot mai prezente, România a devenit una dintre destinațiile celor aflați în căutarea unei vieți mai bune sau pur și simplu a unui refugiu. Aceștia adăugându-se cetățenilor din lume care își doreau să se formeze profesional în instituțiile de învățământ superior din țara noastră.
Alăturându-se eforturilor făcute de instituțiile statului cu atribuții în domeniul asistării imigranților, Fundația Icar a și-a propus ca prin implementarea proiectului MIGRA 3 – „Măsuri de InteGrare pentru străinii cu ședere legală din Regiunea A3 (județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași)” să ofere servicii concrete pentru a veni în sprijinul acestora.
Proiectul care va avea o durată de 24 de luni, respectiv până la sfârșitul lunii noiembrie 2026, are o finanțare nerambursabilă totală de 4.697.435 lei, din care 4.227.692 lei sunt fonduri europene asigurată prin „Programul național Azil, Migrație și Integrare (www.fed.mai.gov.ro) și 375.795 lei de la bugetul național.
Lansarea acestui proiect a avut loc vineri, 4 aprilie, în prezența reprezentanților instituțiilor partenere, respectiv:
- AIDROM / Mitropolia Moldovei și Bucovinei
- Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane Iași
- Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași
- Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași
- Centrul Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil Rădăuți, județul Suceava
- Serviciul pentru Imigrări al Județului Iași
- Organizaţia Internaţională pentru Migraţie
- Inspectoratul Teritorial al Poliție de Frontieră Iași
- Crucea Roșie România
- Inspectoratul Teritorial pentru Situații de Urgență
- Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași
- Inspectoratul Școlar Județean Iași
- Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Iași
- Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași
- Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași
- Consiliul Județean Iași



Principalele servicii oferite de Fundația Icar în cadrul acestui proiect sunt de informare și consiliere socială, psihologică și juridică, cursuri de limba română, cursuri de educație civică, orientare culturală, asistență pentru integrare socială și asistență materială pentru persoanele vulnerabile sau cu nevoi speciale.
Față de proiectele anterioare cu beneficiari cetățeni în situație de imigrație în acest proiect se pune accentul pe străinii nou sosiți cu ședere legală cu permis și/sau protecție internațională / temporară obținute în ultimele 12 luni iar durata asistenței oferite prin proiect nu poate depăși 12 luni. În plus la finalizarea cursurilor de limba română va fi dat un examen de certificare prin care absolvenții acestora vor obține o adeverință în care va fi precizat nivelul de cunoaștere atins de cursant.
Unul dintre obiectivele specifice asumate prin acest proiect este de a contribui activ la integrarea în societatea românească a beneficiarilor de protecție internațională sau temporară și a resortisanților țărilor terțe cu ședere legală din Regiunea 3, locurile principale de desfășurare ale proiectului fiind Centrele Regionale de Integrare din Iași și Rădăuți.
Un al doilea obiectiv fiind acela de a promova un mediu favorabil procesului de integrare prin diseminarea de informații relevante și continuarea dialogului dintre toți actorii regionali implicați în integrarea imigranților din România.
Proiectele, ca acesta al Fundație Icar, au impact pozitiv asupra societății actuale, reducând excluziunea socială/culturală persoanelor vulnerabile, pe de o parte, dar și o scădere a potențialului infracțional care au putea fi determinat de lipsa de asistență profesională a imigranților.

