Consiliul Județean Iași are în administrare mai multe instituții specializate în oferirea de servicii de asistență socială și educațională pentru persoane cu nevoi speciale. Între acestea se disting cele șase școli speciale care astăzi și-au deschis larg porțile și au sunat clopoțelul pentru începerea unui nou an școlar.
„Învățământul special din județul Iași are rezultate extraordinare, iar pentru noi, acesta e un motiv de bucurie și mândrie. Le suntem recunoscători profesorilor și îndrumătorilor acestor copii pentru toată munca, atenția și dedicarea profesională. Este suficient să ne uităm la rezultatele pe care le au acești copii, la frumosul pe care îl creează în jur, pentru a ne da seama cât de mult ne ajută pe noi și societatea să progresăm și să devenim mai buni. Elevii și profesorii ce aspiră mereu către excelență sunt modele pentru toate generațiile din jurul nostru. Rolul nostru, al reprezentanților din administrația județeană, este să investim în modernizarea școlilor, în alocarea de resurse pentru a-i susține pe elevi și profesori în eforturile lor. Îi apreciez foarte mult pe profesorii și părinți care se îngrijesc de copiii speciali, care le sunt călăuză în drumul lor prin școală și prin viață, dar în același timp, cred că acești elevi deosebiți sunt cei care ne călăuzesc și nouă pașii către un înțeles mult mai profund asupra vieții. Le doresc un an nou plin de reușite și îi asigur că vor avea tot sprijinul meu și al instituției pe care o conduc, ca și până acum” a transmis Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” din Iași, instituție care oferă servicii specializate pentru copiii cu deficiențe grave, severe, profunde și asociate dar și recuperarea specifică a copiilor cu tulburări din spectrul autist are înscriși în acest an 238 de elevi.
Liceul Special „Moldova” din Tg. Frumos care oferă servicii educaționale specifice pentru copiii nevăzatori și ambliopi (cu declinuri de vedere) din toată zona Moldovei, de la clasa pregătitoare și până la clasa a XII a, are în acest an înscriși 104 elevi urmând ca în după încheierea evaluărilor Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi numărul acestora să crească.
Școala Gimnazială Specială Pașcani, instituția care oferă servicii educaționale specifice pentru copiii cu diferite probleme, cum ar fi: insuficientă dezvoltare a proceselor psihice, abateri în dezvoltarea intelectuală, tulburări socio-afective şi de comportament, tulburări de vorbire sau insuficienţe în dezvoltarea sferei motrice, de la clasa 0 la a X-a, are în acest an înscriși 121 elevi repartizați în grupe în funcție de nivelul nevoilor proprii.
Școală Profesională Specială „Trinitas” care oferă servicii educaționale, terapeutice, recuperatorii și de pregătire profesională specifice pentru copiii cu deficiențe mintale de diferite grade din județul Iași, precum și pentru adolescenți provenind din învățământul gimnazial public din localitățile învecinate cu orașul Tg. Frumos, de la clasa pregătitoare la clasa a XII-a, are înscriși 272 elevi.
Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iași care furnizează servicii educaționale specifice pentru elevii cu dizabilităţi, cât şi pentru învăţământul public, deținând oferta de studiul cuprinzând toate formele de învățământ; de la cel primar, la cel liceal și postliceal, are înscriși în acest an 723 elevi.
Liceul Tehnologic Special “Vasile Pavelcu” Iaşi are în acest an 325 de elevi pentru care asigură servicii de asistenţă educaţională, terapeutic-recuperatorie și de pregătire profesională pentru copii şi tineri cu dizabilități auditive, dizabilități senzoriale multiple şi/sau cu dizabilități intelectuale.
„În anul 2022-2023 sărbătorim 90 de ani de la înființare iar principala provocare este să obținem acreditarea pentru învățământul profesional, vrem să avem tineri care să promoveze examenul de competențe și prima generație care să promoveze examenul de Bacalaureat cu rezultate deosebite” a declarat la deschiderea anului școlar directorul instituției școlare dna prof. Coca Marilena Vasiliu.