Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale din Iași a vernisat joi, 15 septembrie, expoziția temporară „Straie din Moldova” în sala destinată colecțiilor temporare a instituției din „Casa Muzeelor”.
„Colecția se bazează pe piese de port din Moldova și Bucovina, multe dintre ele descoperite printre obiecte considerate fără valoare. Sunt prezentate piese de port bărbătesc și piese comune, cele din partea de sus a vestimentației. Studiind portul popular, mi-am dat seama că nu toate colecțiile muzeale au reprezentat foarte bine ceea ce înseamnă portul bărbătesc, cel femeiesc fiind considerat mereu mai spectaculos și atunci am ales să colecționez aproape în totalitate piese bărbătești” a declarat Darie Silviu Flocea, colecționar și consultant artistic în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași.
„Această expoziție este o gura de aer proaspăt, pentru că se face atâta publicitate cămășii cu altiță, care a ajuns să fie de multe ori o bluză de origini incerte, încât ne-a obosit pe toți.
O altă contribuție este faptul că vedem portul în întregimea lui. Promovarea agresivă, bineînțeles cu scop economic, a cămășilor cu altiță practic rupe contextul portului popular, alegând o piesă, ceva modern, doar ce ne place nouă și transformând cămașa într-un obiect pur estetic. Practic s-a pierdut importanța inițială, funcția magică a modelului, s-a pierdut funcția ei specială de a reprezenta, portul popular fiind un adevărat „pașaport”. Asta vedem și pe costumele acestea, avem acces la o informație completă, vedem că sunt bărbați tineri, într-o zi de sărbătoare, că merg la nuntă sau că merg la biserică. Avem șansa să intrăm practic în interiorul culturii tradiționale, și din acest punct de vedere avem nevoie de mai multe expoziții de acest fel” a spus în cadrul vernisajului Adina Hulubaș, cercetător științific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din Iași.
După ce a trecut în revistă foloasele și neajunsurile, inerente acestui gen de expoziții, academicianul Ion H. Ciubotaru a concluzionat: „Sunt lucruri care îți sar în ochi, și sunt lucruri pe lângă ai putea trece nepăsător. În ansamblu expoziția este binevenită. Sunt lucruri frumoase la fel cum sunt lucruri discutabile pentru specialiști. Mi-am plăcut unele dintre piesele expuse, și pozele cu marișca și cămășuica”.
Expoziția va fi deschisă până la sfârșitul lunii noiembrie și va putea fi vizitată de la ora 10 la ora 17, de luni până sâmbătă, iar duminica de la 12 la 19.