Personalități și instituții marcante ale Iașului au fost premiate la ,,Seara Valorilor”, un eveniment de tradiție organizat de Primăria Municipiului Iași, de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
“Fie că vorbim de domenii precum educație, sănătate, cultură, Iașul se construiește an de an prin principiile și valorile promovate de acești oameni minunați și se îmbogățește prin puterea exemplului oferit de ei. Primăria Municipiului Iași devine, astfel, un promotor al generozității, talentului și dedicării profesionale, care respectă cu fidelitate distincțiile oferite an de an.
Ne aflăm în cele mai importante și frumoase zile nu doar pentru ieșeni, ci și pentru miile de pelerini din întreaga țară. Orașul nostru este gazda celor care își îmbracă sufletul în credință, iar noi suntem datori să le oferim îndrumare, sprijin și siguranță. Trebuie să mulțumim Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru organizarea și manifestarea acestei sărbători creștine și tuturor instituțiilor partenere.
De la an la an, Pelerinajul Sf. Cuvioase Paracheva tranformă Iașul în capitala spiritualității și reușește să impresioneze și să stârneasă cele mai înalte sentimente de bucurie. 2022 marchează Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand și iată cum Iașul, capitala istorică și culturală a României, duce mai departe, în mod simbolic, dictonul regalității române, „Nihil Sine Deo” (Nimic fără Dumnezeu).
Zilele sărbătorii „Sf. Cuvioasa Parascheva” reînvie acest crez și ne motivează pe noi, reprezentanții administrației publice locale, să păstrăm viu patrimonial cultural ieșean. Dragi ieșeni, dragi premianți, dumneavoastră ne inspirați zi de zi. Prețuim ce este Iașul astăzi și depunem toate eforturile să continuăm marile proiecte de dezvoltare ale unei societăți remarcante, așa cum momentul prezent ne definește”, a transmis președintele CJ, Costel Alexe.
La Seara Valorilor a fost prezent și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloș.
“Acolo unde suntem și prin activitățile pe care le realizăm trebuie să fim atenția ca faptele să rămână în urma noastră. Dar nu acele fapte care sunt mărunte și sunt trecute cu vederea, ci cele care pun ancora peste timp și lasă urme ale activității noastre pe acolo pe unde trecem. M-am uitat la personalităţile culturale ale comunităţii dumneavoastră. E o listă atât de lungă, de la Mihai Eminescu, Luceafărul poeziei româneşti, Ion Creangă, cu opera sa autobiografică “Amintiri din copilărie”. Lungă este această listă. Și m-am gândit atunci că aceste evenimente pe care le organizaţi fac vie istoria aceasta marcantă a personalităţilor dumneavoastră. De aceea trebuie să repetaţi aceast eveniment cu aceeaşi însufleţire şi dăruire”, a declarat ministrul Marcel Boloş.
Ministrul Marcel Boloș a vorbit în discursul său și despre numărul mare de credincioşi prezenți la pelerinaj.
“Nu există ceva mai frumos pe fața pământului asta decât să vezi pelerini din toată ţara adunaţi pentru a se închina Sfintei Cuvioase Parascheva, pentru a-i cinsti moaștele. Acolo simţi cu adevărat chemarea şi răspunsul la chemarea lui Dumnezeu. Viața Sfintei Cuvioase Parescheva ne transmite un mesaj nouă tuturor. Ea a provenit dintr-o familie bogată, a fost alături de cei săraci, a fost permanent în ajutorul celor aflați în nevoie. Această pildă de viață poate să fie pentru noi un model de urmat în perioadă de criză”, a spus Marcel Boloș.
Premiile acordate la Seara Valorilor
- Premiul Pogor, oferit de Academia Română – Filiala Iaşi, – prof. univ. dr. Panaite Nica, preşedintele Comisiei pentru Dezvoltare Strategică a Cercetării Ştiinţifice a Academiei Române – Filiala Iaşi
- Premiul “Vanda Condurache” pentru jurnalism – Oana Andreea Marocico, jurnalist BBC
- Premiul special pentru implicare în comunitate – Silvia Elena Iftimoaiei, pentru organizarea şi coordonarea a peste 100 de voluntari la centrul comercial Egros în sprijinul a peste 5.000 de refugiaţi din Ucraina
- Premiul special pentru implicare în comunitate – Centrul comercial EGROS, pentru găzduirea refugiaţilor din Ucraina
- Premiul special pentru organizarea primului Festival al familiei, INIMO – preotul Dan Damaschin
- Premiul diasporei ieşene – Clement Ifrim, cofondator şi CEO al Quantarium, companie de top în domeniul inteligenţei artificiale
- Premiul pentru excelenţă în sport – Andrei Oriţă, pentru organizarea celei de a treia ediţii a turneului ATP Challenger 100 Concord Iaşi Open şi a primei ediţiii a turneului WTA BCR Ladies Open
- Diploma aniversară – pentru Arhivele Naţionale Iaşi, cu prilejul marcării a 190 de ani de la înfiinţarea Arhivelor Moldovei.
- Titlul de “Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi” – prof.univ.dr. Cristian Dragomir (post mortem), artistului Ştefan Pintilie şi prof.univ.dr. Nicolae Gâscă.