Bojdeuca lui Ion Creangă, primul muzeu memorial literar din România, se află în plin proces de restaurare și reabilitare.
Lucrările au început în luna mai și includ reparații și modificări la trei obiective din Ansamblul Muzeal „Ion Creangă”: amfiteatrul exterior, clădirea muzeului și bojdeuca.
Într-o primă etapă, se execută lucrări de stabilizare și consolidare a terenului, înlocuirea pavimentului de piatră de pe gradene și turnarea stratului de beton, precum și adăugarea fundației noi la clădirea bojdeucii.
În interiorul muzeului, se lucrează la refacerea cât mai fidelă a pereților, după modelul original, au fost schimbate sistemul de încălzire și instalația electrică și se reface termoizolația și hidroizolația, precum și tâmplăria. În demisolul clădirii, vor fi amenajate birourile pentru direcția tehnică și administrativă.
După finalizarea lucrărilor din curtea exterioară, va începe și reabilitarea și restaurarea exterioară și interioară a bojdeucii lui Ion Creangă. Vor fi bordate geamurile, cercevelele vor fi refăcute, iar șarpanta și dranița vor fi schimbate. Ulucii căsuței vor fi înlocuiți cu uluci din lemn de stejar cu învelitoare de plumb pe dinăuntru. Și cerdacul bojdeucii va fi înlocuit cu unul nou.
Finanțare europeană pentru Bojdeuca lui Ion Creangă
Restaurarea și reabilitarea ansamblului muzeal „Ion Creangă” se realizează prin proiectul „Călător pe meridiane culturale”, proiect transfrontalier implementat de Consiliul Județean Iași, în parteneriat cu Consiliul Raional Fălești și Primăria Orașului Fălești din Republica Moldova, cu finanțare de la Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.
În cadrul proiectului sunt incluse și restaurarea, reabilitarea drumului istoric de acces din pavaj de granit „Ștefan cel Mare” din orașul Fălești și reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” oraș Fălești.
Bugetul total al proiectului este de 1.724.351,65 euro, din care finanțare nerambursabilă prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI) de 1.500.000 euro, bugetul alocat Județului Iași – Consiliul Județean Iași fiind de 1.042.841,65 euro, iar perioada de implementare este de 24 luni.