Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a participat, alături de comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, la evenimentul de lansare a Politicii de Coeziune 2021 – 2027 care a avut loc la Palatul Culturii din Iași.
Cu această ocazie, au fost prezentate investițiile de 46 miliarde euro cuprinse în Politica de Coeziune, care sunt stabilite pe baza analizei decalajelor și a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor și nevoilor, inclusiv la nivel microregional, și cuprind domenii precum creșterea competitivității economice și a nivelului de digitalizare, modernizarea sistemului de sănătate, dezvoltarea infrastructurii de transport, ocuparea forței de muncă, tranziția către o economie verde, combaterea sărăciei, pescuit și acvacultură durabile.
“Este un punct de maximă importanță în dezvoltarea viitoare a comunității noastre, iar noi, practic, suntem astăzi martorii unui moment decisiv pentru Iașul viitorilor ani. Ca reprezentant al județului Iași, sunt extrem de bucuros că, din cele 8 programe regionale, programul pentru regiunea NE, din care face parte și Iașul, va beneficia de cea mai mare finanțare europeană, în valoare totală de 1,75 miliarde euro. Sunt sigur că astfel vom reuși să finanțăm obiective importante de care județul Iași și întreaga regiune a Moldovei au mare nevoie.Vom face din Nord-Estul României o regiune competitivă și rezilientă”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.
”Programele de coeziune reprezintă o investiție comună, prin care Comisia Europeană și România angajează 45 de miliarde de euro pentru viitorul României. Este o sumă importantă, dar mai mult decât doar o sumă de bani, pentru că aceste investiții se regăsesc în schimbările din viața noastră. Aceasta este a treia rundă de programe de coeziune în România, fiecare dintre acestea fiind marcată de creștere economică, de progrese substanțiale și de creșterea nivelului de trai. În noua perioadă de programare, atât cele 8 programe naționale, cât și cele 8 programe regionale trebuie să contribuie la creșterea rezilienței și la o dezvoltare mai echilibrată a tuturor regiunilor din România. Ele reflectă voința noastră comună de a crea o Românie mai rezilientă care include și protejează toți cetățenii, iar acest lucru începe cu programele regionale ale căror investiții vor asigura faptul că dezvoltarea trece dincolo de București și că nicio regiune nu rămâne în urmă”, a transmis comisarul european Elisa Ferreira.
”Din momentul aderării la Uniunea Europeană, politica de coeziune a fost un instrument definitoriu pentru România și a adus schimbări reale în viața cetățenilor, abordând probleme sociale presante. Cu 10 ani în urmă, aproape 45% din populația României era în risc de sărăcie și excluziune socială, iar astăzi acest procent este cu 10 puncte mai mic. Între 2021 și 2027, politica de coeziune investește peste 30 de miliarde de euro în România, pe lângă cele 27 de miliarde prevăzute în PNRR. Împreună, am creat programe care abordează cele mai presante provocări ale României și sunt convins că impactul va fi unul important. Se vor crea noi locuri de muncă, se va îmbunătăți sistemul de educație și incluziunea socială, precum și serviciile publice de ocupare”, a subliniat Nicolas Schmit.