A doua lună a anului a debutat la Muzeul Național al Literaturii Române din Iași cu proiectul „Apel pentru traducători – proiect european CELA: Connecting Emerging Literary Artists”, realizat în parteneriat cu Asociația Editorilor din România (AER) și Asociația Română a Traducătorilor Literari (ARTLIT).
Activitățile și proiectele intrate deja în tradiție au continuat pe parcursul lunii februarie, cluburile, atelierele și diversele activități de educație muzelă aducând în incintele instituției sute de participanți.
Prefațând simbolic „Ziua națională a lecturii” în data de 7 februarie a avut loc la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii proiectul „Scriitorii (ne) citesc. #ZICI la muzeu” în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași și Editura Polirom la care au fost invitați Bogdan Crețu, Florin Irimia și Dan Lungu. În același context, al Zilei internaționale a Cititului Împreună (ZICI), a avut loc în aceeași zi dar la Casa Muzeelor „Atelierul de lectură” la care au fost invitați să participe copiii de la școala și grădinița din Grajduri, parteneri în organizarea proiectului fiind Asociația OvidiuRo și Biblioteca „Elena Cuza” din Grajduri.
În ziua de 15 februarie au avut loc mai multe evenimente prin care a fost marcată „Ziua Națională a Lecturii”. Elevii și în general tinerii, au avut oportunitatea de a se întâlni și discuta direct cu personalități din lumea culturală ieșene. Astfel în colaborare cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” din Iași au fost organizate întâlniri la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi, Școala Doctorală de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, la care au participat Diana Vrabie, Erica Moldovan, Claudiu Ioan Maftei, Carmelia Leonte și Mihai Pricopoaia. Temele de discuție au fost foarte variate și au avut ca punct central nevoia pentru lectură și importanța cărților în viața tinerilor.
În data de 19 februarie a debutat un proiect foarte important pentru comunitatea artiștilor români: Rezidențele «No Frontier» dedicate artiștilor vizuali români din alte țări, ediția I. Proiectul este realizat în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași și va dura până în septembrie 2024.
Pe lângă sutele de participanți la evenimentele culturale ale lunii februarie, în cele 14 muzee deschise ale Muzeului Național al Literaturii Române din Iași au fost peste 7.700 de vizitatori, performerul de necontestat și al celei de a doua luni a anului fiind proaspăt redeschisul Muzeu „Ion Creangă” – Bojdeuca, cu peste 2800 de vizitatori.
Pentru mai multe evenimente culturale urmăriți paginile oficiale ale muzeelor din Iași: