Consilierii județeni s-au întrunit miercuri, 7 septembrie, într-o ședință extraordinară de îndată prin intermediul aplicației de videoconferințe zoom meetings.
Au fost aprobate șase proiecte prin care se vor crea centre noi pentru persoanele cu dizabilități ce sunt în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași, vor fi înființate servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi şi pentru prevenirea instituționalizării.
În cadrul Strategiei Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități unul dintre obiective este dezinstituționalizarea beneficiarilor prin trecerea la servicii de tip familial, astfel până la sfârșitul anului 2023 vor trebui desființate toate centrele care au mai mult de 50 de persoane, centrul de la Hârlău are acum aproximativ 200 de beneficiari.
Prin oportunitatea de finanțare deschisa de Programul de Interes Național vor fi create în locul acestui centru de tip vechi cinci locuințe protejate și un centru de zi în comunitate care vor oferi servicii pentru maxim 50 de persoane aflate în asistență fiecare în parte. Investiția va fi de peste 800 de mii de lei pentru fiecare unitate.
„Dezinstituționalizarea, respectiv furnizarea de servicii integrate de sprijin în vederea tranziției de la servicii de îngrijire instituționalizată către servicii la nivelul comunității pentru persoanele cu dizabilități, este una dintre măsurile care se regăsesc asumate în documente programatice de la nivel european, național şi local. Strategia Națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități „O Românie echitabilă„ pentru perioada 2021-2027, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 490/2022, vizează modernizarea practicilor, instrumentelor şi modalităților de sprijin în comunitate care să conducă la participarea deplină a persoanelor cu dizabilități în societate, la o viață demnă şi împlinită în comunitate”, se arată în motivarea proiectelor.
Locuințele Maxim Protejate, se vor numi, conform hotărârii consilierilor județeni, „Arțarul”, „Fagul”, „Frasinul”, „Magnolia” și „Teiul”, iar serviciile pentru persoanele cu dizabilități vor fi completate și prin „Centrul de zi de la Hârlău”.