Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, și comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Olivér Várhelyi, au fost prezenți astăzi la Iași, după vizita pe care au efectuat-o la Chișinău.
Cei doi înalți demnitari europeni au făcut declarații despre sprijin pentru refugiați, la Aeroportul Iași, înainte să plece spre Bruxelles. Josep Borrell și-a exprimat tristețea și îngrijorarea față de situația din Ucraina și a subliniat că România și Republica Moldova vor avea suport din partea UE ca să poată gestiona problema refugiaților.
“Peste 150.000 de refugiați au intrat în România din Ucraina. Majoritatea sunt în tranzit, dar 50.000 de ucraineni rămân aici în România. Împreună îi vom susține pe acești oameni. România, Moldova i-au sprijinit pe refugiați. Uniunea Europeană va face tot posibilul pentru a asigura sprijin material, financiar, în afară de sprijinul politic și diplomatic. Un milion de refugiați au trecut granițele Ucrainei în ultimele patru zile. Comparând cifrele cu cele ale migranților din Siria, acestea sunt mult mai mari. Acestea sunt consecințele atacului brutal al forțelor militare rusești asupra Ucrainei. Este o nouă ocazie să facem un apel către Rusia din partea comunității internaționale, care s-a exprimat foarte clar ieri în Aduna Generală a ONU, să oprească imediat acest război. Este o situație dificilă, dar îi vom face față, fiindcă suntem uniți, suntem parteneri”, a declarat Josep Borrell.
“Am mobilizat tot sprijinul pe care am putut pentru a ajuta imediat Republica Moldova. Am mobilizat 15 milioane de euro în ajutor imediat pentru sprijin umanitar, pentru a întâmpina refugiații și a le asigura cazare, mâncare, medicamente. Vom mobiliza încă 5 milioane de euro ca parte a mecanismului de protecție civilă și, desigur, mobilizăm statele membre pentru ajutor suplimentar. Poporul și autoritățile moldovene ajută refugiații dincolo de posibilitățile lor. Trebuie să luptăm împreună cu această criză, cu acest război care se întâmplă dincolo de granițe. Aceasta este o provocare comună și trebuie să înfruntăm consecințele împreună. O altă parte a discuțiilor a fost despre nevoia de a continua cu planuri pe termen lung. Din punct de vedere economic, vom mobiliza 3 miliarde de euro în investiții în Republica Moldova. Țara are nevoie de crește, țara are nevoie de locuri de muncă, în special acum că, situația economică și socială este în pericol să se deterioreze din cauza conflictelor militare de dincolo de graniță, a precizat la rândul său comisarul European Olivér Várhelyi.