La Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași, de la începutul acestui an, trei ieșeni au fost internați după ce au fost diagnosticați cu botulism. Cauza a fost aceeași: conservele alimentare preparate la domiciliu sau depozitate impropriu.
Este și motivul pentru care medicii atrag atenția populației și spun că este nevoie de atenție la ce produse sunt consumate mai ales acum, în perioada Postului Crăciunului, când multe dintre alimente sunt conservate.
”Perioada Postului necesită o atenție deosebită în ceea ce privește alimentele consumate, la conservele preparate în casă dar și la cele produse pe cale industrială.
Dacă nu sunt corect preparate termic acestea pot fi contaminate cu o bacterie numită Clostridium botulinum care produce boala numită botulism.
Clostridium botulinum este o bacterie Gram-pozitiva, anaeroba, care produce toxina botulinică. Această toxină a fost găsită în conservele care conțin puțin acid, cum ar fi cele de sfeclă, ciuperci sau fasole verde, dar și în conservele de pește sau în semipreparate de tipul cârnaților sau a șuncii. Metodele de conservare a alimentelor prin adăugarea de ulei la suprafața acestora, produc condiții de anaerobioză fapt care favorizează producerea de toxină botulinică. Această metodă este întâlnită mai ales în rândul conservelor de ton sau a celor cu pește afumat și sărat.
Singurul semn care ne-ar putea da de bănuit faptul că o conservă este contaminată cu această bacterie este bombarea capacului. Acest lucru se datorează faptului că bacteria produce gaz, fără a altera însă calitatea alimentelor prin distorsiunea gustului sau a mirosului acestora. Toxina botulinică poate fi distrusă prin fierberea alimentelor timp de 10 minute.
Simptomele botulismului alimentar apar rapid, la aproximativ 12-36 ore de la ingestia alimentelor contaminate. Acestea sunt reprezentate de greață, vărsături, scaune apoase, dureri abdominale cu caracter colicativ, atonie, vedere incețoșată, ptoza palpebrală ( căderea pleoapei), incapacitatea controlului mușchilor faciali și în cele din urmă, dificultățile respiratorii. Atunci când o persoană prezintă aceste simptome este necesară prezentarea cât mai rapidă la medicul specialist infecționist, întrucât această patologie este una deosebit de gravă. Tratamentul poate fi acordat doar la spital, acesta constând în adminstrarea de antitoxine și în susținerea funcțiilor vitale afectate. ”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Pentru a putea preveni această patologie, medicii spun că este importantă respectarea normelor de igienă și sterilizarea prin fierbere timp de 30 de minute, atunci când se prepară conservele în casă. Totodată, trebuie excluse de la consum conservele care nu au fost depozitate în condiții optime sau care au termenul de valabilitate expirat.
Recomandări pentru perioada de post
”Perioada Postului necesită o atenție deosebită în ceea ce privește alimentele consumate. În timpul postului sunt eliminate alimentele precum carnea, ouăle, laptele în timp ce se crește aportul de carbohidrați,cereale, fructe, legume și diverse semințe, consumul acestor trebuind sa fie unul echilibrat. Cele mai frecvente deficite întâlnite în timpul alimentației vegetariene sunt cel al aminoacizilor esențiali ( lizină, metionină, triptofan) și cel al vitaminelor de grup B și D, cu toate acestea printr-o alimentație adecvată aceste dezechilibre pot fi corectate. De multe ori, oamenii decid să înlocuiască aceste alimente cu produsele semipreparate din magazine care prezintă un adevărat risc pentru sănătate prin conținutul ridicat de aditivi alimentari ( E-uri).
În ceea ce privește postul în rândul copiilor, studiile arată faptul că acesta nu este benefic, întrucât până în jurul vârstei de 14 ani, corpul copiilor are nevoie permanentă de un complex de elemente nutritive esențiale pentru o dezvoltare armonioasă atât din punct de vedere fizic cât și psihic. A fost demonstrat faptul că organismul copiilor nu este pregătit pentru a face față unor astfel de carențe. Privarea copiilor de calciul conținut de produsele lactate are consecințe importante asupra dezvoltării sistemului osos dar și endocrin.
O altă categorie aflată la risc atunci când ne referim la post este cea a pacienților suferinzi de o patologie cronica, cum ar fi diabetul zaharat. În această perioadă, această categorie de pacienți prezintă valori glicemice crescute. Acest lucru se datorează creșterii consumului de carbohidrați. Un pacient diabetic are voie să consume în medie 180 g de carbohidrați pe zi. În perioada postului această cantitate se dublează sau chiar tripleaza lucru care se reflectă in valorile crescute ale glicemiei. Lipsa proteinei de origine animală, face ca pacientul să simtă senzația de sațietate mult mai târziu, lucru care duce la creșterea frecvenței meselor. Așadar, numărul crescut de carbohidrați din dietă, împreuna cu cea a porțiilor de mâncare asociată cu creșterea frecvenței meselor duce la dezechilibrarea diabetului. Astfel, postul nu este recomandat persoanelor care suferă de boli cronice deoarece se asociază de cele mai multe ori cu agravarea stării de sănătate. ”, a mai precizat dr. Florin Roșu.