Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a înmânat doamnei profesor Nița Nedea și domnului profesor Mircea Nedea titlul de „Cetățean de Onoare a Județului Iași” în semn de recunoștință și apreciere pentru contribuția deosebit de valoroasă adusă comunității ieșene, pentru inițiere unui program unic în România care se derulează de peste 13 ani, pentru încurajarea şi susţinerea excelenţei în învăţământul preuniversitar ieşean.
Mircea Nedea a fost profesor de biologie la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, a scris mai multe cărți și a colaborat la realizarea a numeroase lucrări științifice de specialitate și a patru invenții brevetate. Pentru activitatea didactică și educațională depusă a fost distins cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler (Decret Prezidenţial nr. 525, din 01.12.2000 pentru activitatea didactică şi educaţională) și cu diploma „Gheorghe Lazăr” clasa I acordată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului – Bucureşti 2007, dar și Diplomă de Excelenţă din partea Guvernului României pentru palmaresul realizat în domeniul Educaţiei şi poziţia de excelenţă obţinută în galeria de olimpici ai şcolii româneşti în anul 2008. Din partea Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași a primit Diplomă de Excelență pentru rolul asumat de formatori ai viitorilor slujitori ai lui Hipocrate în septembrie 2013. În anul 2021, Inspectoratul Școlar Județean Iași a conferit profesorului Mircea Nedea Distincția „Gheorghe Asachi”.
Nița Nedea a fost profesor de biologie la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași, a fost inspector de biologie la Inspectoratul Școlar Județean Iași, director al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași, a scris mai multe cărți și a colaborat la realizarea a numeroase lucrări științifice de specialitate. Pentru activitatea didactică și educațională depusă a fost distinsă cu diploma „Gheorghe Lazăr” clasa I acordată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului – Bucureşti 2007. Din partea Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași a primit Diplomă de Excelență pentru rolul asumat de formatori ai viitorilor slujitori ai lui Hipocrate în iunie 2018. Pentru implicarea sa în proiectul SAPED a primit în iulie 2021 „Diplomă de excelență” din partea Ministerului Educației deoarece a susținut cu pasiune și competență elevii din medii mai pușin avantajate, în realizarea visului lor profesional de a deveni medici. În anul 2021, Inspectoratul Școlar Județean Iași a conferit profesoarei Nița Nedea Distincția „Gheorghe Asachi”.
În urmă cu 13 ani, profesorul Mircea Nedea a decis, împreună cu soția sa, Nița Nedea, profesoară de biologie, să ofere meditații gratuite copiilor fără posibilități care își doreau să urmeze cursurile Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași.
Mircea Nedea, alături de Nița Nedea sunt inițiatorii proiectului „Studii aprofundate pentru elevi defavorizați” (SAPed). Proiectul „Studii aprofundate pentru elevi defavorizați” (SAPed) a fost demarat în anul 2011, iar până în prezent a reușit să genereze, prin efortul pro bono al profesorilor Nița Nedea și Mircea Nedea, 100 de de absolvenți de studii superioare medicale, dintre care 90 de medici, 2 kinetoterapeuți și 8 asistenți medicali. În total, s-au înscris 307 elevi, 144 dintre ei au absolvit cursurile proiectului iar 134 au fost admiși cu succes la facultate. Chiar și în pandemie, din cauza restricţiilor impuse, cei doi profesori au continuat să muncească pentru visul copiilor. Deși au fost nevoiţi să lucreze cu elevii lor online, acest lucru nu i-a împiedicat să își continue proiectul, unic pentru România.
„Am avut bucuria de a le înmâna titlul de cetățean de onoare a județului Iași domnilor profesori Nița Nedea și Mircea Nedea, care de mai bine de un deceniu pregătesc gratuit studenți pentru înscrierea la Universitatea de Medicină și Farmacie, prin proiectul „Studii aprofundate pentru elevi defavorizaţi” (SAPed). Până acum, 307 elevi au fost înscriși, 144 dintre ei au absolvit cursurile proiectului, iar 134 au fost admişi cu succes la facultate. Merită toată aprecierea noastră prin faptul că dau o șansă la un viitor mai bun nu doar studenților pe care îi pregătesc, ci întregii comunități. Felicitări și mulțumiri infinite!” a menționat Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe!