Casa memoriala „Adrian Păunescu” din Copăceni a fost cumpărată de către Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru în anul 2019, iar în luna octombrie a aceluiaș an au început lucrările de reconstrucție și în august 2020 a fost inaugurata.
În prezent, casa în care s-a născut marele om de cultură, este muzeu și este administrata de către Fundația „Copăceni VDR” cu sprijinul financiar al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru.
Duminică, 9 octombrie, curtea Casei Memoriale „Adrian Păunescu” a fost locul de desfășurare a celei de a VI-a ediții a Festivalului Internațional „Galbenă Gutuie”, o manifestare culturală dedicată operei și memoriei poetului.
Evenimentul a fost organizat de către Fundația „Copăceni-VDR” și Gimnaziul „Adrian Păunescu” în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chișinău, Consiliul Raionului Sîngerei, Administrația Publică Locală a Comunei Copăceni, Asociația „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru” Iași, Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul”, Fundația „Constantin Stere” Prahova, Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga”, Muzeul de Științele Naturii din Ploiești județul Prahova, Primăria comunei Dumbrăveni și Liceul Tehologic „Mihai Eminescu” din comuna Dumbrăveni județul Suceava.
Cele două secțiuni ale concursului, cea de poezie și cea de cântec, au oferit șansa de participare tinerilor cu vârsta cuprinsă între 13 și 20 ani, creatori de poezie și interpreți.
La secțiunea Poezie, anul acesta au fost peste 40 concurenți, 10 fiind selectați pentru a faza finală a concursului, iar la cea de cântec, peste 30 de tineri și-au arătat interesul, fiind selectați 14 pentru a concura.
La secțiunea de interpretare a unei melodii pe versurile lui Adrian Păunescu a fost acordat premiul I pe fiecare secțiune de vărstă, astfel la categoria de vârstă 12 – 14 ani câștigătoare a fost Adriela Bejenari, membră a formației de chitariști „Punctul pe i” condusă de domnul Vitalie Bîrgău, care a primit un premiu oferit de Consiliul Județean Iași, acesta fiind pus la dispoziție de Asociația ACVO, înființată de Compania APAVITAL, la categoria de vârstă 15 – 17 ani câștigătoare a fost Andreia Tutunaru iar la cea de a treia categorie, 17 – 20 ani, a fost Paula Stăvilă.
„Cultura are deosebita calitate de a apropia oameni despărțiți de niște granițe construite în baza unor conveniențe de ordin politic și administrativ care nu prea au legătură cu sufletul fiecăruia dintre noi.
Acest proiect, Casa Memorială Adrian Păunescu, acest festival dedicat marelui om de cultură, este încă o dovadă a faptului că putem trăi împreună într-un spațiu atemporal al valorii spirituale, astfel încât, chiar dacă ne considerăm diferiți, să ne găsim reperele și valorile care poartă același nume, în cazul nostru, Adrian Păunescu.
Consiliul Județean Iași, eu personal în calitate de președinte al acestuia, sunt în egală măsură mândru și onorat că am putut contribui, noi ca instituție, cu sprijinul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, la săvârșirea acestui proiect al casei memoriale și implicit la crearea acestui festival foarte important pentru noi toți, indiferent de ce parte a Prutului suntem.
Avem adesea tendința de a măsura lucrurile, de a scoate în evidență diferențele care le separă, iar dacă putem măsura pământul, dacă putem face diferența între unii și alții folosind tot felul de unități de măsură, pe Adrian Păunescu nu îl putem măsura. Motivul este pe cât de simplu pe atât de subtil, poetul, publicistul, omul, a lăsat urmele pașilor săi pe ulițele acestui sat la fel cum a săpat prin cuvintele sale urme adânci în sufletele noastre.
Este o bucurie și o onoare imensă să poți contribui la veșnicia unui om, iar Adrian Păunescu este cu siguranță unul dintre oamenii care trebuie să rămână veșnic viu, nu doar în sufletele noastre ci și în cele a celor care vor urma.” a fost mesajul președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, pentru organizatori și participanți, transmis de delegația instuției la eveniment.